Vanliga symptom och tillstånd vi behandlar
Som patient vill man gärna få hjälp bort från smärta och åter till normal funktion.
Vi har även märkt att många har stort intresse för självhjälp, vilket naturligtvis är bra.
Tillstånden som vi listar nedan behandlar vi dagligen, ofta med mycket god effekt.
För att kunna få så bra effekt som möjligt är det viktigt att du försöker röra på dig normalt eller mer än vanligt (om du har en stillasittande livsstil) i perioden som behandlingen pågår.
Träning rekommenderas, men helst inte samma dag/kväll som man har fått en behandling då det kan bli lite för mycket på en gång.
Ryggskott (lumbago)
Ett av de vanligaste besvären som gör att man uppsöker kiropraktor är just en smärta och stelhet i ländrygg/säte. Den är ofta huggande, ibland blir man sned och man kan bli närmast helt orörlig både av smärtan och av stelheten. Detta kallas även för lumbago.
Orsakerna kan vara många och i kombination med varandra. Man säger i modern forskning att orsaken till ländont är multifaktoriell. Vi vill gärna hitta en enkel förklaring till smärtan. Men sällan är just hela förklaringen att man gjort ett fel lyft, har ryggont i familjen osv.
80% av befolkningen får någon gång i livet ryggont, men det behöver inte vara i ländryggen.
Här finns mer bra generell information om ryggont.
Nackspärr
När besvär i form av stelhet och smärta i nacken blir så pass kraftiga att man får svårt att röra på huvudet, brukar man kalla tillståndet för nackspärr.
Liksom vid ryggskott så är det viktigt att man försöker röra på sig som vanligt, dock rekommenderar vi att man inte tränar tungt innan besvären avtar.
Ischias
Man kan få ett besvär utskjutande/utstrålande från ländrygg/säte och ut i benet. Känslan är ofta mer ett obehag än smärta, men det kan vara tal om en starkare smärta. Vissa klagar på “myrkrypningar” eller domningar. Det benämns ischias när besväret också sträcker sig förbi knänivå.
Om man har känningar både i ländrygg/säte och utstrålning under knänivå, är den korrekta benämningen lumbago med ischias.
Har man tidigare i livet fått en mindre skada eller ett diskbråck kan man med ålder få artros i ryggen. Artros i ryggen kan minska platsen som nerverna har just där de träder ut genom ryggraden, detta är också en vanlig orsak till periodvis ischias.
Diskbråck
En vanlig orsak till lumbago med ischias (läs ovan) är att en disk, eller så kallad mellankotsskiva har blivit skadad och läcker ut något av sitt innehåll mot en av nerverna som bildar ischiasnerven.
Man kan naturligtvis få diskbråck andra ställen än bara i ländryggen, får man t.ex diskbråck i nackens diskar är det inte ovanligt att man får besvär i ena armen. Det som är bra att komma ihåg med diskbråck är att det är vanligare än de flesta av oss tror, och att det ofta är ett ofarligt tillstånd.
I en stor relativt ny dansk studie såg vi att 4 av 10 som hade diskbråck i ländryggen inte hade mer smärta än de som inte hade diskbråck i ländryggen. Som tur är så är det mycket ovanligt att besvären blir så kraftiga att man måste överväga operation.
Mer information finns på sjukvårdsupplysningens sida.
Axelsmärta
Besvär i axel/skuldra är en relativt vanlig orsak till att man uppsöker kiropraktor. Orsakerna kan vara många. Ofta är kombinationen av spänningar i ryggraden och ens egen arbetsställning framför dator en bidragande orsak.
Ibland är orsaken en skada i en av axelns muskler eller senor. Om man har ett stillasittande arbete och har fått ont i en axel utan föregående skada eller känd överbelastning kan man börja med att först och främst se över ergonomin på sitt arbete.
Huvudvärk
Orsakerna till huvudvärk kan vara många och därför ofta svårt att ange med säkerhet från person till person. Det kan röra sig om vätskebrist, stress, biverkningar av mediciner, migrän, dålig ergonomi mm.
Att ha spänningar i ryggrad, axlar och muskler är ingenting som förbättrar en huvudvärk. Ibland verkar spänningar också vara den stora orsaken till huvudvärk. Kiropraktisk behandling kan hjälpa bra mot huvudvärk.
Löparknä
Symptom som smärta eller obehag i ett lårs utsida och ned omkring knäets utsida kan mycket väl orsakas av ett så kallat löparknä.
Man kan förenklat säga att muskler och en platt lång sena på lårets utsida blir stela och strama, går det för långt så kommer detta börja skava över knäets hårda yttre delar.
Man behöver inte ha löptränat för att få ett sådant problem.
Ofta sitter också en spänning i ländrygg/bäckenled på samma sida, som bör behandlas för att bli av med tillståndet.
Artros
Vi vill börja med att säga att artros är långt mer vanligt förekommande än många av oss tror, det är ett sjukdomstillstånd som kan drabba stort sett alla leder i vår kropp.
När en obalans finns i ledbroskets uppbyggande gentemot nedbrytande processer kan artros uppstå, och har man någon gång skadat en led eller en disk i ryggen nära en led så är det högst sannolikt att artros uppstår där några år senare.
Artros benämns felaktigt ofta som slitage.
När vårdgivare ibland olyckligt använder orden slitage/förslitning kan det medföra att man som patient inte vill röra sig för mycket för att “spara” leden.
Visst är det så att det är en degenerativ process, men det är långt från hela förklaringen. En led som drabbats av artros mår bäst av att röra på sig!
Inte för mycket och definitivt inte för lite.
Läs gärna mer här.